Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksMengurangkan Penggunaan Kontena Styrofoam

Sempena Hari Alam Sekitar Sedunia 2013, Kementerian Pembangunan melalui Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi (JASTRE) telah melancarkan kempen untuk mengurangkan penggunaan bekas styrofoam di Negara Brunei Darussalam untuk mengurangkan jumlah sisa pepejal, dan pada masa yang sama, mengurangkan risiko bahaya kesihatan yang berpotensi yang mungkin datang daripada produk styrofoam .

Sebagai peringkat awal kempen, JASTRE menasihatkan sekolah-sekolah di negara ini untuk mengurangkan penggunaan bekas styrofoam di kantin masing-masing.

Terdapat tiga buah sekolah iaitu Sekolah Menengah Sayyidina Hasan, Maktab Duli Pengiran Muda Al-Muhtadee Billah dan Pusat Tingkatan Enam Katok yang telah berjaya dalam menggalakkan orang penuntut-penuntut dan kakitangan sekolah untuk menggunakan bekas yang boleh diguna semula dan berpaling daripada bekas yang diperbuat daripada styrofoam.

Styrofoam adalah nama perdagangan untuk Polystyrene, yang diperbuat daripada petrol - sumber yang tidak boleh diperbaharui. Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) pada tahun 1986, proses pengeluaran Polystyrene merupakan pengeluar sisa berbahaya yang kelima terbesar. Styrofoam adalah bahan yang tidak reput dengan mudah dan tahan fotolisis, iaitu proses reput yang dipercepatkan oleh tindakan cahaya. Polystyrene akan mengambil masa lebih daripada 500 tahun untuk mereput.

Menghasilkan styrofoam membawa kepada kira-kira 57 jenis bahan-bahan toksik yang bukan sahaja mencemarkan udara tetapi ia juga menghasilkan sisa pepejal dan kumbahan yang perlu dilupuskan. Pembuatan styrofoam menggunakan 'hydrofluorocarbons' (HFCs) yang memberi kesan negatif lapisan ozon dan pemanasan global. Walaupun HFCs kurang menjejaskan ozon daripada CFC, tetapi ianya membawa kesan pemanasan global yang lebih serius. Oleh kerana struktur yang ringan, styrofoam mudah hanyut ke laut, sungai dan saliran, ia dikelaskan sebagai 'serpihan marin' oleh banyak negara di dunia.